Ben je zwanger?
En wil je borstvoeding gaan geven?

Borstvoeding. Dat wil je wel proberen. Want als het eenmaal goed loopt lijkt het je gemakkelijk, en je weet dat het goed voor de baby is. En even heel eerlijk: zo moeilijk kan het toch niet zijn..? Het is tenslotte onze natuur…

Toch kun je je behoorlijk onzeker voelen. Na de geboorte van je baby komt er heel veel op je af. En borstvoeding kan je dan overweldigen. Er kunnen zich problemen voordoen zoals tepelkloven of te veel/te weinig melk. Voor je het weet, wordt borstvoeding een struggle.

De online borstvoedingscursus is jouw voorbereiding op het borstvoedingsavontuur en houvast na de geboorte van jullie kindje.

Ben je zwanger?

En wil je borstvoeding gaan geven?

Borstvoeding. Dat wil je wel proberen. Want als het eenmaal goed loopt lijkt het je gemakkelijk, en je weet dat het goed voor de baby is. En even heel eerlijk: zo moeilijk kan het toch niet zijn..? Het is tenslotte onze natuur…

Toch kun je je behoorlijk onzeker voelen. Na de geboorte van je baby komt er heel veel op je af. En borstvoeding kan je dan overweldigen. Er kunnen zich problemen voordoen zoals tepelkloven of te veel/te weinig melk. Voor je het weet, wordt borstvoeding een struggle.

De online borstvoedingscursus is jouw voorbereiding op het borstvoedingsavontuur en houvast na de geboorte van jullie kindje.

Borstvoeding

Ongeveer 75% van de moeders in Nederland start na de geboorte met het geven van borstvoeding. Na een week is dat percentage gedaald naar 68%. En na 3 maanden? Dan geeft nog maar 31% van de moeders volledig borstvoeding.

Vaak genoemde redenen om te stoppen zijn onzekerheid, te weinig melk en pijn bij het voeden. De meeste moeders stoppen dus niet omdat ze dat nou zo graag willen, maar omdat het maar niet lijkt te lukken.

Het stoppen met borstvoeding gaat in die gevallen dan ook vaak gepaard met een naar gevoel. Teleurstelling. Het gevoel dat je over je grenzen bent gegaan. Misschien zelfs een gevoel van falen.

En dat zou zó jammer zijn. Als je je borstvoedingsavontuur vol goede moed begon,

maar er de rest van je leven met een nare bijsmaak aan terug denkt…

Wil je dat voorkomen?

Wil jij weten hoe je kunt zorgen voor voldoende melk?
Hoe je pijnloos kunt voeden?
Wat je kunt verwachten van jezelf en de baby in de kraamweek?

Wil jij ontspannen borstvoeding kunnen geven?
En weten hoe je kunt zorgen dat jouw borstvoedingsavontuur een succes wordt, ongeacht of het 2 dagen of 2 jaar duurt?

Dan is een goede voorbereiding cruciaal. 

Want hoe natuurlijk borstvoeding ook is, voor de meeste vrouwen geldt dat het niet vanzelf gaat. 

Gelukkig kun je het wel makkelijk leren…

Speciaal voor jou heb ik als lactatiekundige een online borstvoedingscursus ontwikkeld. Tijdens deze cursus leer ik je alles over borstvoeding. 

Zodat jij voorbereid begint aan jouw borstvoedingsavontuur en weet wat je in alle situaties kunt doen.

Wanneer het jou uitkomt

De online borstvoedingscursus doe je wanneer het jou uitkomt en in je eigen tempo. Samen met je partner of alleen. De cursus bestaat uit een basisdeel van maar liefst 7 modules die je kunt volgen tijdens je zwangerschap. Daarnaast is er een bonusmodule die je direct handvaten geeft bij de meest voorkomende problemen bij borstvoeding. Nooit meer eindeloos googelen. Nooit meer dat verloren gevoel tussen alle variërende adviezen. Gewoon klikken en kijken.

Je kunt de cursus doen wanneer je wilt, maar ik adviseer om deze tussen de 20 en 37 weken zwangerschap te volgen. Zo ben je op tijd voorbereid! Heb je pas later tijd, dan kan dat natuurlijk ook. 

Veel vrouwen of stellen vinden het fijn om de curus in een paar kortere etappes te volgen, maar je kunt hem ook in één keer doorlopen. De gehele cursus duurt ongeveer 4-5 uur. 

Je houdt standaard een jaar lang toegang tot de cursus. Heb je langer toegang nodig? Stuur me een berichtje en ik regel het voor je.

Na deze cursus:

De investering is €49.

Optie: de Borstvoeding Community

De Borstvoeding Community is een besloten Facebookgroep waar je al je vragen over borstvoeding, of de voorbereiding daarop, mag stellen. Binnen 24 uur geef ik je persoonlijk antwoord. Daarnaast is er elke 2 weken een live Q&A en is er elke maand een online meeting om de andere moeders uit de groep te ontmoeten, als een soort borstvoedings-café!

Bij het bestellen van de Online Borstvoedingscursus heb je de optie om er een maand lidmaatschap voor de Borstvoeding Community bij te nemen. Normaal kost de Borstvoeding Community €35 per maand, maar als cursist mag je de eerste maand proberen voor maar €19,00!

Het lidmaatschap wordt niet automatisch verlengd en er geldt geen opzegtermijn. Aan het einde van elke maand bepaal je of je nog een maand lid wilt blijven of niet. Geen risico dus! 

Happy women!

Wat anderen vinden van deze cursus:

Noraly Rekelhof
Lees verder
Door deze cursus vóór mijn bevalling te doen, ben ik zelfverzekerd het borstvoeding avontuur aangegaan. Doordat ik na de bevalling ook nog in kon loggen, heb ik verschillende onderwerpen weer even op kunnen frissen. Annegien praat in een rustig tempo en legt alles duidelijk uit, waardoor het goed te volgen is. Heel fijn dat de cursus niet in een keer afgerond hoeft te worden, maar ik zelf kon bepalen wanneer ik welk onderdeel deed. Alles bij elkaar vind ik dit een super duidelijke en complete cursus, die ik zeker aan zal raden!
Leanne
Lees verder
Ik heb de cursus gedaan en vond het erg prettig om te volgen. De cursus bevatte boven verwachting meer informatie, wat ik vooral fijn vond is de duidelijke uitleg over de opstart van de borstvoeding, dat het normaal is dat de eerste dag/dagen druppels/kleine beetjes horen te komen en een baby eigenlijk altijd afvalt de eerste dagen, dat dit iets natuurlijks is. Daarnaast heb ik nog meer dingen geleerd welke ik voor nu even vergeten ben maar wat ik zo fijn vind is dat ik het nog eens terug kan lezen/kijken op moment dat ik de kraamperiode door ben.

Als verloskundige en lactatiekundige heb ik veel ouders en baby’s mogen helpen met de borstvoeding...

Ik heb dus ook kunnen zien wat de meest voorkomende struggles zijn. Als verloskundige had ik niet de tijd en middelen om echt impact te maken, maar ik voelde aan alles: dit moet anders kunnen. Beter. Makkelijker. Leuker. Hoe mooi zou het zijn als alle struggles rondom borstvoeding voorkómen kunnen worden?

Wat nou als elke moeder die borstvoeding wil geven wéét waar ze aan begint? En net zo belangrijk: wat nou als haar partner dat ook zou weten? Wat nou als nieuwe ouders de regie kunnen hebben over de borstvoeding, in plaats van achteraf te bedenken: had ik dát maar geweten?

En dat is precies waar ik je nu mee wil helpen. Het avontuur ECHT voorbereid beginnen.

Borstvoeding is geen kwestie van ‘lukken of mislukken’. Het is niet ‘winnen of falen’. Het maakt je niet beter dan een ander, en al helemaal niet slechter als het wel of niet loopt zoals je wenste.

En dat mag je onthouden. Dat is wat ik je wil leren. Borstvoeding is meer dan alleen voeding. Het is hechting, nabijheid, warmte, troost, een ijzersterke band met je kind, nieuwe prioriteiten stellen en jezelf opnieuw leren kennen.

Ik ben Annegien. Moeder van 2 kinderen. Onder andere lactatiekundige, moestuinier en oplossingenbedenker.  En ik help je graag om de borstvoeding te gaan rocken. Op jouw manier, en helemaal vanuit liefde en vertrouwen.

de cursusinhoud:

 • Borstontwikkeling
 • Waarom zou je borstvoeding geven?
 • Wat moet je aanschaffen?
 • Placenta, hormonen en startsein borstvoeding
 • 1e keer aanleggen en het gouden uur
 • Colostrum
 • Verandering van je borsten en stuwing
 • Rijpe moedermelk en de groei van je productie
 • Aanleggen: de basis (+ basishoudingen)
 • Voeden op verzoek
 • De pasgeboren baby: gedrag, luiers, geelzucht, huid op huid, slapen, huilen, prikkels en meer
 • De rol van de andere ouder
 • Buitenshuis voeden
 • Nachtvoedingen
 • Weer aan het werk
 • Andere aanleghoudingen 
 • Langer voeden (inclusief tandemvoeden)
 • Kolven
 • Kolven met de hand
 • Kolven met elektrische kolf
 • Moedermelk bewaren
 • Hoeveel moedermelk geven + wennen aan een flesje
 • Je eigen grenzen, slaap en zelfzorg
 • Medicijnen
 • Alcohol, roken en drugs
 • Eten, vitaminen en extra calorieën
 • Mindset
 • Stoppen of doorgaan?
 • Een natuurlijk verloop 
 • Afbouwen of cold turkey?

En dat is nog niet alles!

Als je de online cursus borstvoeding aanschaft, krijgt je ook toegang tot de bonusles met daarin extra video’s over het gebruik van een tepelhoedje, tips bij stuwing, borstontsteking, tepelkloven en nog veel meer.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Zeker als het om grote zaken gaat zoals bevallen en borstvoeding geven.

Want nee, je kunt echt niet voorspellen hoe het zal lopen. Je kunt echt niet plannen hoe het voor jou zal voelen.

Maar kennis is macht. Als jij begrijpt hoe het werkt, ben je vrij om te improviseren. De controle kun je misschien niet hebben, maar wél de regie.

Laat jij alles over je heenkomen?

Of ga je handelen met voorkennis?

Lotte Kirsten
Lees verder
Enorm blij dat ik Annegien via sociamedia ben tegengekomen. Tijdens mijn tweede zwangerschap toch besloten mij meer te verdiepen in het geven van borstvoeding en met succes! Alle tips, handvatten en nuchtere kijk op borstvoeding hebben mij enorm geholpen. Fijn dat ik alles op eigen houtje online kon volgen en inplannen. Contact met Annegien heb ik ook als zeer prettig ervaren. Dikke aanrader!

Dit is voor jou

Wil jij je borstvoedingsavontuur écht goed beginnen? 

Dan is de online borstvoedingscursus iets voor jou. Voor slechts €49 heb jij een jaar lang toegang tot:

 • Alle 7 modules waarin je stap voor stap alles leert over borstvoeding
 • De extra module met oplossingen voor de meest voorkomende problemen, voor als je daar tóch mee te maken krijgt
 • Een invulbaar borstvoedingsplan (PDF)
 • Een setje affirmatiekaarten over borstvoeding (PDF)
 • 2 maanden gratis toegang tot de online Borstvoeding Community: een kleinschalige,  besloten Facebookgroep waar je mij al je vragen mag stellen en je kunt connecten met andere borstvoedende moeders

Sommige aanvullende zorgverzekeraars vergoeden een borstvoedingscursus. Check de voorwaarden bij je zorgverzekering.

Meest gestelde vragen

Is deze cursus geschikt voor mij?

De cursus is voor iedereen die van plan is om borstvoeding te gaan geven, en zich graag goed wil voorbereiden. Mijn benadering gaat wel over meer dan alleen feiten over borstvoeding. Zo laat ik je ook graag zien wat de rol is van je eigen mindset, wat je kunt verwachten van de kraamtijd en van een pasgeboren baby, en hoe belangrijk nabijheid is. Als je daar niet naar op zoek bent past een andere cursus wellicht beter bij jou 😉

Ik heb al een infoavond bijgewoond of een boek gelezen. Wat voegt deze cursus nog toe?

Wat goed dat je al begonnen bent met voorbereiden!
Helaas zie ik in de praktijk dat een infoavond in veel gevallen nog ontoereikend is om écht verschil te maken.

Een infoavond is heel nuttig, maar je krijgt vaak ongeveer 2 uur lang veel info, een aantal weken vóór je bevalling. Terugkijken is vaak niet mogelijk. Bij de online cursus kun je kijken wanneer het jou uitkomt en herhalen zo vaak je wilt. Ben je eenmaal bevallen en vraag je je af hoe het ook alweer zat? Dan pak je makkelijk de les er weer bij om je geheugen op te frissen.

Ook gaat de online cursus verder dan alleen het opstarten van borstvoeding. Het gaat ook over kolven (op je werk), buitenshuis voeden, alcohol en roken, langer voeden, je mindset en nog veel meer.

In een boek zul je misschien alle informatie kunnen vinden die in de cursus zit. Maar in de cursus zitten video’s, met een duidelijke uitleg over bijvoorbeeld aanleggen, kolven, kolven met de hand of het aanbrengen van een tepelhoedje. Juist dingen zoals borstvoeding begrijp je zo veel sneller als het visueel is.

Je kunt ook heel veel gratis informatie vinden op internet. Bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum, La Leche League of gewoon op YouTube. Dit is vaak veel zoeken en niet alle adviezen of methoden sluiten altijd bij elkaar aan. Bij de online cursus kun je het zoeken overslaan. En mis je een onderwerp? Laat het me weten en misschien kan ik het toevoegen!

Ik vind de cursus te duur.

Als je zwanger bent kan het leven al best duur zijn. Een ledikantje, kleertjes, een kinderwagen… Allemaal grote investeringen! Ik begrijp dat je dan niet zit te wachten op nog meer kosten.

Toch kun je je misschien afvragen wat voor jou belangrijk is. Wat geef je prioriteit?

– Een eenmalig consult met een lactatiekundige kost €100 tot €150.
– 6 pakken kunstvoeding kosten ruim €90.
– Met een vervelend gevoel terugkijken op je kraamtijd? Niet in geld te compenseren.

Al het bovenstaande kun je misschien wel voorkómen door je in de zwangerschap goed voor te bereiden. En zeg nou zelf, dan is die €49 toch best te overzien?

En een extra tip: vraag je zorgverzekeraar of je aanspraak kunt maken op een vergoeding.

Ik heb geen tijd voor zo'n uitgebreide cursus.

Heb je geen tijd, of geen prioriteit? 😉

Ga bij jezelf na wat voor jou belangrijk is. En om je toch een idee te geven van de tijdsinvestering: er zijn vrouwen/stellen die het prettig vinden om elke dag of week een module volgen. Maar de meeste deelnemers blijken er veel sneller doorheen te gaan.
Als het je lukt om ergens in je zwangerschap 1 dagdeel te reserveren heb je al voldoende tijd.
Pak je agenda er maar vast bij!

Is de cursus nog nuttig als ik al eerder borstvoeding heb gegeven?

Dat hangt af van je eerdere ervaring! Als die goed was, denk ik dat je de cursus niet per se nodig hebt. Maar wil je je kennis opfrissen, of liep je de vorige keer juist tegen problemen aan? Dan kan deelname heel nuttig zijn. Twijfel je, neem gerust contact met me op zodat ik met je mee kan denken. 

Is de cursus nog nuttig als ik al borstvoeding geef? Dus aanschaffen ná de bevalling?

Dat ligt er aan hoe lang je al borstvoeding geeft en waar je naar op zoek bent. De cursus is bij uitstek geschikt ter voorbereiding, maar daarnaast zit er ook heel veel informatie in die nuttig is als je al een kindje aan de borst hebt. Bijvoorbeeld over weer aan het werk gaan, kolven, borstontsteking, afbouwen van borstvoeding, langer voeden dan gemiddeld, buitenshuis voeden etc.
Neem bij twijfel gerust contact met me op zodat ik met je mee kan denken!

Ik heb een audiovisuele beperking. Is de cursus toegankelijk voor mij?

Ik vind het heel belangrijk dat de cursussen voor iedereen toegankelijk zijn. Op dit moment bestaan de cursussen uit geschreven tekst en video’s die niet ondertiteld zijn. In de nabije toekomst worden de video’s wel ondertitelt. Betekent dit voor jou op dit moment dat je de cursus niet kan volgen, stuur me dan alsjeblieft een berichtje, dan kijken we wat je nodig hebt en wat ik voor je kan doen. Ik kan je bijvoorbeeld toegang geven tot uitgeschreven teksten van de video’s, of juist tot audio bestanden die goed weergeven wat er op video’s wordt voorgedaan, of misschien heb jij wel andere ideeën!

Wat is de Borstvoeding Community?

De community is een besloten Facebookgroep voor moeders die borstvoeding (gaan) geven. 
Binnen de community kun je vragen stellen aan de groep en/of aan mij. Ik antwoord altijd binnen 48 uur. De vragen mogen over de cursus gaan maar natuurlijk ook over jouw situatie of wat dan ook wat met borstvoeding te maken heeft.
Daarnaast kom ik elke 2 weken live voor een Q&A en is er een maandelijks kletsuurtje, bij wijze van mama-café, voor degenen die dat willen. 

Je zit nergens aan vast. Als je de cursus koopt kun je de eerste 2 maanden gratis meedoen en daarna beslissen of je (betaald) lid wilt blijven, of je lidmaatschap laat eindigen. 

"Do it now, and thank yourself later!"

Je hebt het helemaal tot onderaan deze pagina gehaald. Misschien VOEL dat dit het juiste moment is om je voor te gaan bereiden op misschien wel een van de mooiste avonturen van je leven. Gun jij jezelf een goede start?

Direct na betaling kun je inloggen en gelijk beginnen.